Какво представляват самозалепващите се етикети?

Етикетът е елемент, който е изключително универсален. Те намират приложение в широк кръг от сфери и буквално във всичко – от училище и университета, през домакинството, до търговията на дребно и редица браншове (здраве и красота, храни, стоки за бита, напитки и фармацевтични продукти).  Производството на етикети е много по-голямата индустрия, отколкото предполагаме, а хората и фирмите по света ги използват ежедневно. Освен това те са жизненоважен елемент от декорацията и идентичността на един продукт, стоят в основата на целостта на една марка.

Видовете етикети, които могат да се срещнат са десетки, дори стотици, а сред най-удобните и практични за употреба са самозалепващи се етикети.

Но какво представляват самозалепващите се етикети и как различните видове дизайни отговарят на продуктите, за които са предназначени?

Самозалепващият се етикет се състои от три основни компонента, като материалите, избрани за всеки от тях, са подбрани така, че да кореспондират с нуждите на този, за който са предназначени.

Трите компонента на самозалепващите се етикети са лицето, лепило и задна част. Има различни видове материали за лице и това често зависи от вида на покритието, което е необходимо за продукта или опаковката, върху която е нанесен. Етикетите могат да бъдат направени от хартия, полиетилен (PE), полипропилен (PP), полиестер (PET) и други. Самозалепващите се етикети на купони или етикетите от типа „отлепете и прочетете“ съдържат повече слоеве, което създава допълнително място за рекламна или регулаторна информация спрямо традиционния етикет.

 Лепилото за етикети

Казано най-просто, лепилото гарантира, че етикетите ще се задържат към съответната повърхност. Съвременното производство предлага широка гама лепила, като двата основни типа са постоянни и сменяеми. В рамките на тези типове има редица специфични лепила, които се предлагат за различни приложения. Избраното лепило ще зависи от редица определящи фактори, като материала, върху който ще се прилага етикетът; дали ще бъде постоянен или ще трябва да се отлепва, условията на околната среда, при която ще бъдат поставени  продуктите; изисквания за конкретна устойчивост на продукта.

Най-често използваните лепила са постоянни, когато етикетът не се предвижда да се премахва след залепване. Наред с това обаче има и други видове етикети – например устойчиви  на агресивни условия – ниски или високи температури, вода, химически материали, както и такива, които трябва да са интегрирани със слой, гарантиращ сигурност или да носят определен воден знак.

Що се отнася до видовете лепило, те могат да бъдат на водна основа, топло лепило, каучуково и акрилно.

Лепилото на водна основа е най-често срещаният вид и е перфектно в сухи условия, но това не означава, че не може да бъде ефективно, ако е изложено на влага.

Топлото лепило е устойчиво във влажна среда и е по-силно от лепилата на водна основа, използвани също при етикетирането на някои продукти на водна основа

Каучуковите лепила са подходящи за етикети, които са предназначени за складове и други по-тъмни среди, тези етикети често са предпочитани заради високата си устойчивост. Те се отличават с еластичността си, водоустойчивостта и позволява сигурно залепване на части, които работят в условия на високи или ниски температури.

Акрилното лепило е подходящо за предмети, които трябва да се преместват и да се обработват често, тези етикети могат да бъдат премахвани и използвани отново и отново. Те са подходящи за търговските обекти и на места, където артикулите постоянно се местят и реорганизират.

Материали за лице на етикета

Друго важно решение, което трябва да се вземе, когато става въпрос за избор на правилния самозалепващ се етикет, е лицевият материал на предната част на етикета. Той ще се различава в зависимост от това, къде и за какво ще се използва етикетът. Например този върху стъклена бутилка ще бъде различен от етикет върху пластмасова бутилка. 

Значение има също дали етикетът ще бъде предназначен за медицински или промишлени цели, дали трябва да отговаря на някакви специфични потребности.

Кои са най-често срещаните видове?

Хартия – дава възможност за писане върху него, което го прави подходящ за училищни задачи, в складове, в домакинството, върху опаковки.

Самозалепващите се хартиени етикети са предпочитани за продукти, които не са изложени на агресивни условия или в помещения, в които има влага, мазнини, химикали или екстремна среда на производство и съхранение

Полипропилен – Използван за много различни видове етикети на печатни продукти, полипропиленът предлага редица предимства, включително относително ниска цена и много високо качество, трайност, устойчивост на влага и мазнини, на избледняване и обезцветяване.

Тук могат да се отличат два подвида – термодиректни полипропиленови етикети (съчетават свойствата на хартиените и полипропиленовите етикети) и термодиректни хартиени етикети (при тях може да се добавя информация, която е променливата, но не са устойчиви при по-агресивни условия).

Полиестер – Полиестерът се използва предимно заради своята здравина, като същевременно притежава и други предимства – като устойчивост на температура. Това го прави подходящ за използването му в определени производствени области като промишлени приложения и в медицинска среда.

Винил – Често използвани в ситуации на открито, тези етикети са устойчиви на атмосферни влияния и износване.

PVC – По-гъвкави в приложението си от повечето други облицовъчни материали, PVC позволява те да бъдат използвани за по-специални дизайни. Те са устойчиви и издържат за дълги периоди от време. 

Полиетилен – Те се отличават със своята гъвкавост и намират универсално приложение за продукти като бутилки за сосове, тоалетни принадлежности и други. Тези етикети са трайни и издръжливи.

Освобождаващата обвивка

С прости думи, освобождаващата обвивка на етикета е задната част, която се отстранява, когато етикетът ще се използва. Те са специално проектирани за лесно, чисто отстраняване, което позволява етикетът да се повдигне, без да се разкъсва.

Тези обвивки могат да се разделят на две основни групи. 

Хартия – най-разпространената подложка е хартия, покрита със силикон, се използва в по-голямата част от етикетите, тъй като те се произвеждат масово, което означава по-ниски разходи за клиентите.

Пластмаси – По-често се използват за индустриална употреба, те са по-трайни и не се късат толкова лесно, колкото хартията.

Печат на етикети – термодиректен или термотрансферен печат да изберете

Термичният печат (или директният термичен печат ) е процес на цифров печат, който създава отпечатано изображение чрез селективно нагряване на покрита термохромна хартия, известна като термична хартия, когато хартията преминава през термичната печатаща глава. Покритието почернява в зоните, където се нагрява, създавайки изображение. Двуцветните директни термопринтери могат да отпечатват както черен, така и допълнителен цвят (често червен) чрез прилагане на топлина при две различни температури.

Етикети за термодиректен печат

При термодиректния печат изображението се получава при отделяне на топлина от печатащата глава директно върху специална термо хартия, докато хартията преминава под главата. Това води до химическа реакция в чувствителния на топлина слой на термо материала,  с който са покрити етикетите. Когато етикетът се отпечатва чрез директен термопринтер, малките елементи на принтера се загряват и активират части от химическия слой, за да създадат необходимото изображение.

Недостатък на този тип технология е краткият живот на изображението. Етикетите с директна термохартия са най-подходящи за търговията на дребно, логистиката и други индустрии, където етикетът не е изложен на високи нива на топлина или влага след поставянето му.

Директната термична синтетика е добър избор за етикетиране на картонени опаковки и опаковки на дребно в секторите за охладени и замразени храни, където етикетите са изложени на високи нива на влага и груба работа по време на транспортиране.

Термодиректните етикети са лесни за използване, не се изисква лента, тъй като тя се изобразява директно върху етикета, използва се в повечето принтери, имат по-голяма производителност, дават ясни и последователни изображения с добра четливост и възможност за сканиране. Те са подходящи както за 1D, така и за 2D баркодове. Тези етикети се предлагат в опции за хартия и синтетичен материал, а качеството, стабилността и трайността на изображението са подходящи за най-често срещаните изисквания на индустриите.

Етикети за термотрансферен печат

Eтикетите се отпечатват чрез термотрансферен принтер, където в точката на печатащата глава се поставя слой лента върху етикета. Върху преминаващата термотрансферна лента се подава топлина, което я кара да се разтопи върху етикета и да оформи предварително зададено изображение.

Хартиените етикети за термотрансфер са добър избор, когато директната термична обработка не е подходяща или качеството на печат на лентата е приоритет. Термотрансферните синтетични етикети са подходящи за продукти, които подлежат на високи нива на влага, директна светлина, екстремни температури или изтъркване. Този тип етикети са предпочитани в лаборатории, за идентификация на инвентар, в автомобилостроенето в промишлено и химическо производство.

Термотрансферният печат е приложим в маркетинг материали, за изображения и баркодове – както за 1D, така и за 2D баркодове. Освен това той се предлага с голямо разнообразие от хартия и синтетични материали – прозрачни, перлени, метализирани и флуоресцентни, може да се направи на цветни панделки за брандиране и рекламни цели, когато са необходими изображения с дълготраен резултат.

Флексопечатът и защо е сред най-добрите методи на производство на етикети

Един от най-добрите начини за производство на персонализирани етикети е чрез флексопечат. При него се използват гъвкави пластини за ротационен процес на печат. Плочите са направени от фотополимерна смес и са достатъчно гъвкави, за да бъдат увити около печатния цилиндър. Релефното изображение върху плочата се фиксира чрез лазерно устройство за настройка на изображения и полимерът в зоните „без отпечатване“ се измива в обработващ блок, където се разтваря в разтворител или воден разтвор. Мастилото се прехвърля от резервоара с мастило чрез въртящ се валяк върху флексопластината. За всеки цвят, който ще се отпечатва, е необходима отделна печатна станция и флексопластина. След това изображението се отпечатва директно върху субстрата. Печатните плочи са доста издръжливи и ако се съхраняват правилно, могат да се използват повторно няколко пъти.

Във флексопроцеса се използват мастило на водна основа или UV мастило. Последните позволяват по-висока скорост на работа и могат да бъдат оставени в пресата в края на деня, без да е необходимо да се изпразват и почистват всяка станция за печат. Мастилата на водна основа трябва да се отстраняват от пресата, когато не се използват – за да се предотврати изсъхването на мастилото върху ролките и в тавите за мастило. Флексографията се използва както върху разнообразни материали като целофан, фолио, картон, плат, пластмаса, метал и др. Този тип печат е подходящ за опаковки, опаковки за хранително-вкусовата промишленост, пликове, чанти, етикети – на почти всяка подложка с гъвкава повърхност. Флексопечатът може да постигне висока скорост на производство.